Ta en bibliotekar og la henne vandre

Et kunnskaps- og kompetanseløft for folkebibliotekene i Hedmark

Besøk hos Elverum bibliotek

Ønsker fra Elverum bibliotek:

 Vi er åpen for innspill på det meste🙂 Vi er veldig løsningsorientert, og omstillingsdyktige!
 Vi føler at lokalitetene setter ganske store begrensninger. Fokuset de siste åra har vært å kassere, kassere og kassere, for å få mer plass og luft.
Og vi har endret en god del i forhold til oppstilling. Men vi er fortsatt ikke i mål, og vi har selv noen ideer om hva som kan være mulig å få til.
Utfordringen er at vi er i et bygg som er vernet. Og at vi har et langt og smalt lokale.
 Barneavdelingen/ ungdomsavdelingen er på et vis en «gang» for de som skal til lesesalen. Og for mange voksne er det krevende å gidde å gå ned.
Vi har planer om at vi kanskje skal flytte barneavdelingen ned, og heller bruke dagens barneavdeling til areale for avislesing, utstilling etc.
Vil gjerne ha innspill vedr. dette.

Oppsummering og tilbakemelding fra interiørarkitekt:

Førsteinntrykket når man kommer inn er lyst og åpent, og mange vinduer på begge sider av lokalet gir godt med gjennomlys.
Skranken ligger til venstre for inngangspartiet, og er lett synlig og tilgjengelig. Anbefalte bøker/media, oppslag om forrige Fredagstips, står sentralt plassert i inngangspartiet.
Biblioteket ligger i en eldre bygning fra 1956. Bygningen er vernet, og tidstypiske og arkitektoniske detaljer fra bygg-året gir bygningen særpreg.
Mange av hyllene er integrert i veggene, og de fleste stoler og bord er opprinnelige og understreker stilretningen i bygget.
Stemningen i lokalet oppleves som et «ordentlig bibliotek», litt gammeldags, og det er mange positive tilbakemeldinger fra lånerne på dette.
Biblioteket oppleves også som hyggelig, levende og aktivt. Det har mange besøkende, i snitt over 43 besøkende pr åpningstime.
Omgjøringen som har vært gjort de siste årene med opprydding og kassering har gitt flere luftige og tiltalende soner, og innredningen kommer fint til sin rett flere steder i lokalet.
Reolene gir et ryddig inntrykk. Hyllene er ikke overfylte og gir plass til en del front- eksponering.
Innredningen gir en del variasjon i valg av lese og arbeidsplasser, med ulike sittegrupper, pc- plasser og egen lesesal for studier, aviser og tidsskrifter.
Men biblioteket bærer preg av at det er gammelt, og er lite hensiktsmessig i forhold til dagens bruk.
Lokalene er små i forhold til antall ansatte og besøkende, og har begrenset plass til arrangementer.
Lesesalen kan benyttes til foredrag og høytlesing, med mulighet for opp til 45 besøkende, om bordene ryddes vekk.
Den fungerer bra i rolige periode, men har ingen avlukke folk kan sitte uforstyrret i.
Bibliotekrommet er lite egnet til visning med skjerm og lerret, og har ikke audiovisuelt utstyr. Det er ikke plass i lokalene til vandreutstillinger etc.
Barne- og ungdomsavdelingen er hyggelig plassert langs den ene vindusveggen.
Men fordi den har mange besøkende, og ligger i gjennomgangsområdet til lesesalen, blir det fort veldig fullt i avdelingen.
Barnehager og barn opp til 13 år bruker biblioteket mye hver eneste uke, og det vurderes derfor å flytte avdelingen til underetasjen.
En utfordring i dette bibliotekrommet er akustikken, og den store takhøyden gjør at lyden bærer langt.
I hovedsak er det mest støy rundt barneavdelingen, men det er lite skjermede steder i lokalet, og både lavmælte samtaler, samtaler mellom de ansatte og feks «støy» fra lånere., oppleves som gjenklang i rommet.
Alle pc- plassene er plassert i underetasjen. Elverum bibliotek vurderer å flytte barneavdelingen ned, og heller bruke dagens barneavdeling til areale for avislesing, utstilling etc.
Dette er spennende tanker, og jeg ser at det kan være hensiktsmessig å gjøre noen grep her.
Spesielt sett i sammenheng med dagens behov, trafikkflyten, og behovet for støydempende tiltak, og jeg velger derfor å fokusere en del på dette i min tilbakemelding med forslag til endringer.
Ut i fra denne oppsummeringen, og ønsker og behov for øvrig, så prioriterer jeg også å komme med noen innspill vedrørende inngangspartiet, skranken og kontorene.
Et trafikkert område, som med fordel kan «strammes opp litt, for å tilrettelegge bedre for en god eksponering av nyheter og informasjon.
For øvrig også noen innspill og forslag på endringer som kan fremheve bygningens egenart og rydde opp visuelt.
Legger ved noen bildeeksempler, som visualiserer noen av innspillene.
Noen forslag på nyinnkjøp der dette kan være hensiktsmessig.– Et utgangspunkt for videre planlegging/ riktige nyinnkjøp, når økonomien tillater det.

Les hele evalueringer her:

Elverum bibliotek, Referat fra bibliotekbesøk, 25.06. 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on August 13, 2015 by in Tiltak Bibliotekrom and tagged , .
%d bloggers like this: