Ta en bibliotekar og la henne vandre

Et kunnskaps- og kompetanseløft for folkebibliotekene i Hedmark

Vandring til Sør-Odal

Vi startet turen nedover med kaffe «to go» fra Gravdahl, deretter gikk ferden til Sør-Odal.

Etter litt over en time med kaffeskravling kom vi frem til Skarnes, parkerte og gikk over jernbaneskinnene og bort til biblioteket som ligger i det nye rådhuset

Bilde

Der ble vi møtt av hyggelige bibliotekarer: Tone, Lillan, Anne-Karin og Anne Mette.

Den første halvtimen fikk vi lov å vandre rundt og se på biblioteket og danne oss et førsteinntrykk. Deretter fikk vi deilig lunsj før biblioteket ble åpnet for publikum.

Bibliotekrommet

Førsteinntrykket av inngangspartiet var at biblioteket var fint og innbydende. Det er mye som skjer ved inngangen, med mange opphentingsbokhyller og mye fronting. Til høyre for inngangen ligger skranken. Til venstre kan du lese aviser, og innenfor der igjen, i et herlig lyst hjørne fordi veggene er av glass fra tak til gulv, ligger barneavdelingen veldig lyst til. Det første vi testet var lyttestolene hvor vi valgte hver vår lydbok. Lyttestolene var en fin overraskelse!

En annen overraskelse var 2. etasje, som var enda lysere og luftigere enn 1.etasje. Vi forelsket oss i 2. etasje! Spesielt vindusrekka med de deilige stolene som ungdommene visstnok gjerne flytter sammen til en møteplass 🙂

Bilde

Funksjonalitet for lånerne

De har startet med hyllemerking, noe som fungerer bra. Det er detaljert merking langs hyllene og kategorier på endeveggene. Det er mye fronting og kuratering underveis ellers i hyllene også.

Det var lysere oppe enn nede, med mange steder å sette seg.

Møteplass

Det var mange steder folk kunne møtes i biblioteket.

Bilde

Det er mange sittegrupper rundt omkring.

Møtet med brukerne skjer i skranken, men når de rydder i hyllene, tar folk gjerne kontakt. Bibliotekarene går dessuten ut og snakker med folk som lurer på noe. Sør-Odølingene møter hverandre over anbefalingshylla, hvor de også anbefaler til hverandre. Dette gjelder spesielt krim.

Bilde

Unge gutter som ikke nødvendigvis kjenner hverandre fra før, møtes ved dataspillmaskinen

Barneavdelingen er fleksibel og kan lett gjøres om til lesestund.

Bilde

Formidling til skolebarn

4 trinn kommer til biblioteket i forbindelse med svømming, som foregår i nærheten. Som oftest utenfor åpningstid. 8. trinn kommer også jevnlig på besøk.

Arrangementer

Det eneste faste arrangementet er lesestunden for barn den første lørdagen i måneden. Bibliotekarene leser selv for barna. De andre arrangementene har vært i regi av ulike prosjekter som den kulturelle spaserstokken, og midler de får fra for eksempel Fritt ord og Fylkeskommunen, f. eks. Litterære kvelder.

Til høsten kommer bl.a. Brit Karin Larsen, Thor Gotaas og Kjell Ola Dahl.

Arrangementene holdes i den tilstøtende kantina som er åpen for en handel. Selve arrangementene er alltid gratis.

BildeBilde

Samarbeidspartnere

Historielaget (Karsten Alnes), Boksirkel, Søkt Fritt Ord. Lag og foreninger i Nord/Sør-Odal under Lysukene (inspirert av Kåre Tveter)

Ideer til tiltak i biblioteket vi besøkte

Det var bedre belysning i 2. etasje i forhold til 1. etasje. Er det mulig å skifte til dagslyspærer i den innerste kroken nede tro? Evt. flere lamper? bibliotekarene hadde måttet ofre hyllebelysningen pga. økonomi, men det funket bedre oppe, uten at vi ukyndige kunne se hvorfor det ble så stor forskjell 🙂

Er det mulig å utnytte plassen under trappa og inn mot midten av biblioteket bedre? Løten bibliotek  har satt inn en sofa under trappa, noe som har blitt en hyggelig krok for ungdommene. Kanskje det kunne ha vært noe her?

Det var mye fronting av filmer og bøker sentralt i lokalet, kanskje disse hyllene kunne ha vært satt på en annen måte for å få et litt mer ryddig preg? Men veldig fint med fronting!

Tiltak til eget bibliotek

Vi fikk nyttige innspill som at vi bør streame store arrangement som IBBY, formidling av Kulturfondbøker og årets skjønnlitteratur.

Vi bør lage flere ferdige «pakker» som Sommerles, med innkjøp av armbånd (selges kun i store kvanta), plakater osv. Dette vil vi gjerne gjøre, men da trenger vi innspill på hva dere trenger. Hva med en idégruppe som kan jobbe frem fellesprosjekter? Vi fikk også med oss spørsmål hjem til Kulturenheten vår om Den kulturelle spaserstokken, noe vi skal vi videreformidle til Øyvind Midtskogen.

Dette var en strålende tur!

Hurra! Dette vil vi gjøre mer. Vi vil gjerne prøve oss på å være ordentlige vikarer også, hvis noen tør å slippe oss løs i biblioteket sitt.

Hilsen #eliseogelin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 12, 2014 by in Skjema, Vandring, Vikar and tagged , , , , .
%d bloggers like this: