Ta en bibliotekar og la henne vandre

Et kunnskaps- og kompetanseløft for folkebibliotekene i Hedmark

iPad på vandring

Under Kickoff til bibliotekvandringen fortalte Frid Feyling fra Asker bibliotek om hvordan de har begynt å vri formidlingen og kontakten med lånerne bort fra skrankeformidling til formidling ute blant hyllene. Frid sa at formidlingsintervjuet ikke er noe nytt, men at det nå er i endring.

Frid fokuserte både på hvordan selve intervjuet foregår og hvordan hun hadde som mål å utvide spørsmålsrepertoaret sitt, men hun hadde også et mål om å komme seg bort fra skranken og ut blant hyllene.

Hvorfor ut blant hyllene?

Formidleren/bibliotekaren kan få bedre kontakt med lånerne og få til en bedre dialog, og sikre seg at låneren blir fornøyd. Loven om folkebibliotek lovfester også at bibliotekene har et formidlingsansvar. Formidling er et fag, og det er viktig å forberede seg. Frid støtter seg til Joyce Saricks når hun sier

«Det å ha bred kunnskap om bøker, forfattere og sjangere, er en forutsetning for å kunne være trygg i formidlingssituasjonen»

Når Frid skal ha vakt går hun i vakt en halvtime før for å se hva som har skjedd med bøker og utstillinger siden sist. Hun følger med på bokanmeldelser i aviser og tidsskrift, bokelskere.no , barnebokkritikk.no
På Asker bibliotek har de også morgenmøter hvor de spør hva leser du nå? hvor kollegaene presenterer kort hva de leser for hverandre. De setter anbefalingslapper med bilde og navn av bibliotekaren som anbefaler på bøkene

Da Frid skulle forlate skranken første gang støtte hun på flere utfordringer som hun løste etter hvert, hun delte noen med oss:

Nettbrettutfordringer og løsninger

 • Det var upraktisk å holde nettbrettet mens hun tastet, hun kjøpte en veske etter hvert
 • Utfordrende å taste med en finger på nettbrettet
 • Ustabil nettilgang enkelte steder i biblioteket
 • Hun logget seg på Bibliofil som Asker bibliotek på nettbrettet, da kunne hun søke opp bøker og reservere de til låneren hvis boka var utlånt. Når låneren kunne se trefflista hennes på skjermen som nå var synlig for dem, ble de nysgjerrig på de andre bøkene også og lånte gjerne med seg flere av dem hjem.
 • Da de fikk Ebokbib og kunne låne ut ebøker var det en fordel å ha erfaring med nettbrett for å demonstrere for lånerne hvordan de skal bruke ebokappen.

Formidlingsutfordringer og løsninger

 • Hvem trenger hjelp? Det er 1300 mennesker innom hver dag, ikke alle er ute etter en god bok. Løsningen er som vi gjør til daglig, lese kroppsspråk, hvem går langs hyllene, hvem søker blikkontakt. Etter at de fikk uniformer ble det tydeligere hvem som jobbet der.
 • Frid sier også at det er viktig å ha respekt for bibliotekrommet, ikke vær for pågående, spørre lett: finner du det du leter etter? Lånerne oppsøkte henne etterpå og spurte om hun hadde noen anbefalinger.
 • Måtte lære seg å avgrense samtalen, still åpne spørsmål, det er låneren som skal  komme med informasjon. Bruk tid på å finne riktig bok
 • Øv på en avslutning, rund av på en hyggelig måte, det er mange som bruker dagen på å snakke

 

Ipad bøker flickr Plashing Vole

 

Hvorfor kommer dette blogginnlegget nå?

Tilbakemelding fra vandringer viser at møtene med lånerne for det meste skjedde i skranken. De mindre bibliotekene har ofte bare en ansatt som driver manuelt ut- og innlån fra skranken, dermed blir bibliotekaren også bundet til skranken.

Ipad i Ta en bibliotekar og la henne vandre

To av målene i prosjektet er å:

 •  Utnytte og utvikle formidling i bibliotekene.
 • Skape remiks/ny bruk av god formidling. Vi vil skape ny/endret bruk av bibliotekrommet.

Vi kjøper  nå inn 3 ipader til prosjektet. Ved å prøve ut bruk av iPad i noen bibliotek kan vi allerede underveis i prosjektet se på og vurdere hva og hvordan man kan formidle via iPaden. Den som har iPaden ute hos seg fører dagbok over det hun/han gjør på iPaden underveis.

Jeg sitter igjen med flere spørsmål og ideer

Hvordan holder dere dere oppdatert? Har dere formidlingsstunder under morgenmøter, hvilke bokanbefalingsblogger leser dere? Leser dere hverandres blogger? Har dere lesetid på jobben?

Vandrende bokanbefalinger /bokanbefalinger på vandring

Vi er jo ikke så mange bibliotekarer i hvert bibliotek som Asker, kunne vi ha lagd felles anbefalingslapper sånn at for eksempel Tones bokanbefalinger fra Tynset kan settes på bøker i biblioteket i Løten og resten av fylket. Til sammen er vi mange, og vi leser da mye.

Fra blogg til bibliotekrom

Hvordan formidler dere bokanbefalingene deres i bibliotekrommet? Kan vi bruke en QR-kode med lenke til bokanbefaling på de veldig bra formidlings- og anbefalingsbloggene dere skriver? QR-koder blir brukt i formidling av ebøker for eksempel hos Asker bibliotek, men også andre steder.  QR er ikke hokuspokus og er gratis – klippoglim.

Videre lesing for dere som ikke har falt av ennå 😉

Formidling med nettbrett. Frid Feyling

http://prezi.com/bkqip26dkdxt/formidling-med-nettbrett/

Eller se videoen av foredraget her

https://bibliotekarvandring.wordpress.com/2013/10/14/filmer-fra-kickoff/

 

Reader`s  Advisory Service in the Library/ Joyce G. Saricks (Fylkesbiblioteket har bestilt inn boken, send mail hvis du vil låne den)

 

Ipad i bibliotek august 2011 av Thomas Brevik i Blogg og bibliotek

http://bloggbib.net/2011/08/15/ipad-i-biblioteket/

 

Prøv gjerne QR Code Generator

https://www.the-qrcode-generator.com/

 

Advertisements

3 comments on “iPad på vandring

 1. Tea Kristin
  April 2, 2014

  Masse gode ideer i dette innlegget, og foredraget med Frid Feyling var også veldig bra. Vi har nettopp kjøpt en iPad og skal ta den i bruk slik Frid fortalte at de gjør i Asker – er spent på hvordan det vil fungere i et lite bibliotek som Løten. Ellers har vi begynt å klistre på gullstjerner på ryggene på bøker som vi som jobber på biblioteket anbefaler, og vi har tre bokstøtteugler i skranken hvor vi setter på lapper med “Tea Kristin anbefaler”, “Heidi anbefaler”, osv – og disse bøkene forsvinner fort!

  • sosialpiknik
   April 23, 2014

   Veldig gode ideer! Forstår folk at stjernene er deres anbefalinger?

   Bibits/Mikromarc har en klient som støtter iPad sånn at dere kan søke i Mikromarc, låne ut og reservere på iPaden. Løten får en gratis test av denne klienten av Bibits 🙂 Det blir spennende å høre hvordan det fungerer

 2. karianneaam
  April 4, 2014

  Har dere også kjøpt veske til iPaden? Og vil dere føre dagbok som kan brukes inn i prosjektet?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 2, 2014 by in Fokusområder, Kick off.
%d bloggers like this: