Ta en bibliotekar og la henne vandre

Et kunnskaps- og kompetanseløft for folkebibliotekene i Hedmark

Hva Åsnes gjorde etter kick off

Etter kick off den 18. september dro Tora og Marit tilbake til eget bibliotek. Sammen med Roger tok de en runde på biblioteket og tenkte over noen av de tingene  Mette Milling snakket om. De tok utfordringen om å ta med innholdet i kick off tilbake til egen arbeidsplass på strak arm, og har brukt skjema for vandringa, samt tatt et par bilder av resultatet! Dette var en rask måte å gjøre noen endringer på.

Aasnes1 Aasnes2

Roger sier: “På bildene kan du se at vi har fjernet alle permer og papirer fra øverste hylle på kontoret slik at de ikke synes fra inngangspartiet. Skrankeneflatene er også ryddet slik at det ikke ligger brosjyrer, info og kontormateriell og flyter. Før var det også et digert møbel med DVD-er der kopimaskinen står.”

1.     Bibliotekrom

Førsteinntrykk i bibliotekrommet

Åpent og skranke/kontor er det første man ser. Noe rot, men også mange bøker på utstilling. Vi gikk fram og tilbake mellom inngangsparti og skranke for å se hva vi først la merke til. Bakrommet/kontoret var det første man så. Dette så ikke helt bra ut da det var mange hyller med permer og papirer som var synlig helt ut i inngangspartiet.

Inngangsparti: Kontor og skranke er det første man ser.

Husblindhet/ la bibliotekbrillene ligge: En del rot. Løse papirer og skjemaer på skranken. Mange plakater. Metervis med permer synlig fra inngangspartiet. Saftflasker og mat var også plassert i synsfeltet til lånerne.

Overraskelser: En veldig tydelig mikrobølgeovn i kontorlokalet.

Funksjonalitet for lånerne

Skranken legger opp til spørsmål og utstillingene øker muligheten for raske lån.

Brukervennlighet/ å finne fram (eks. kategorisering): Vi har delt inn det meste i kategorier, men det er ofte spørsmål om hvor ting står. Stor omorganisering planlegges.

Møteplass

Mange sitteplasser for avislesere og kaffedrikkere i inngangen. Disse bør flyttes på sikt og plasseres nede i hoveddelen av biblioteket.

Hvor skjer møtene mellom mennesker: Møtene skjer ved sitte- og arbeidsplassene. Mange møtes i aviskroken over kaffekoppen og andre møtes lenger inn i lokalet i de ulike sofaene og arbeidsplassene.

2.     Formidling

Litteraturformidling

Vi har ikke sett konkret på hvordan vi driver muntlig litteraturformidling, men vi prøver hele tiden å vise fram samlingene våre. Ved å konstant kassere litt og skifte forsider, holder vi av mange hyllemeter til utstilling inne i hyllene. I tillegg til faste utstillingsplasser føler vi at samlingene blir synliggjort og mer tilgjengelig.

Arrangementer

Økonomien er en brems for arrangementer, men vi har hatt bokbad og barnhagekonserter/fortellerstunder. Oppmøtet har vært meget bra.

Aktiv og levende formidling (eks debatt og bokbad): Vi har hatt bokbad en gang og folk vil ha mer!

Faste arrangement: Fortellerstund for barnehager har vært et fast opplegg om høsten.

Samarbeidspartnere: Musikkens venner i Åsnes.

Mottagelse av lånere

Vi satser på god service og strekker oss ofte langt for å hjelpe folk.

Møte med mennesker: Tonen er alltid hjelpsom og hyggelig.

Ideer til tiltak/aktiviteter

Bibliotekrom

Enkelt tiltak:

Vi ryddet skranken og fjernet alt rot på de synlige hyllene på kontoret. Dette gjorde at blikkfanger ble skranken og ikke bakgrunnen. Vi fjernet også CD-lagringen vår i skranken og gjemte den på kontoret. Dette gjorde at gulvplassen ble gigantisk bak skranken. Førsteinntrykket når man kommer inn nå er at det er ryddig og at skranken er stedet å henvende seg hvis man lurer på noe.

Advertisements

2 comments on “Hva Åsnes gjorde etter kick off

  1. Randi Heggland Strøm
    November 4, 2013

    Kjekt å sjå!

  2. Pingback: Læring fra andre prosjekt og aktiviteter – “Innbydende bibliotekrom” i Akershus | Ta en bibliotekar og la henne vandre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 3, 2013 by in Fokusområder and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: